שלטון הוועדים הגדולים

הנזקים הנגרמים לציבור מכוחם של הוועדים הגדולים חמורים יותר מכל תספורת בשוק ההון או גביע קוטג' במחיר מופקע

ועד עובדי הרכבת בראשות גילה אדרעי הצטייר השבוע כילד הרע של יחסי העבודה במשק. לאחר המרור שהאכילו את תושבי המדינה הימרו ראשי ועד העובדים את פיו של בית המשפט, הפרו צווים וחויבו בקנסות לא כבדים מדי. מצבה של רכבת ישראל, המיועדת להיות כלי התחבורה הציבורית הגדול והחשוב ביותר במשק, מדאיג: הוועד המיליטנטי אינו לוחם על שכר ועל זכויות עובדים מהסוג המוכר: העובדים מתנגדים לשינוי שיטת ההתנהלות של הרכבת ומבנה החברה ולמעבר למערכות מודרניות יותר.

גיל אדרעי, העובדים נגד התנהלות הרכבת

גיל אדרעי, העובדים נגד התנהלות הרכבת צילום: יהונתן שאול

אם לא שמענו עד כה על הוועד הקטן יחסית, הרי זה רק משום שרכבת ישראל היתה במשך שנים רבות שירות מנוון ושולי. דווקא ההשקעות הגדולות והניסיונות להפוך אותה לשירות תשתית מרכזי עוררו את הוועד הרדום מרבצו, הקנו לו עמדת כוח והפנו אליו את תשומת לב הציבור. אם עשרות אלפי אנשים תלויים ברכבת לפרנסתם, אפשר לאיים, לשבות, ולהשתולל ככנופיית פורעי חוק. אבל השיטה אינה מקורית ובוודאי שאינה חדשה.

ועד עובדי הרכבת העתיק את שיטות הפעולה הפרועות שלו מוועדים אחרים שכבר לימדו את מנהליהם ואת הציבור את נחת זרועם, ולכן איננו שומעים על מעלליהם. אבל ועד עובדי הרכבת אינו אלא חלק ממועדון הוועדים החזקים, שעמו נמנים עובדי חברת החשמל, עובדי הנמלים, רשות שדות התעופה ואחרים. עניינם של הוועדים החזקים אינו מצטמצם בשמירת זכויות העובדים. אלה מובנים מאליהם. הישגיהם הגדולים הם בטרפוד כל תוכנית התייעלות, שינוי אירגוני או הפרטה שעשויים לצמצם את כוחם.

הנזקים הנגרמים למשק מניפוח המנגנונים, מעיוות מערכי הניהול ומעיכוב תוכניות פיתוח עקב שלטון הוועדים הגדולים נאמדים במיליארדי שקלים בשנה: יותר מכל תספורת בשוק ההון או גביע קוטג‘ במחיר מופקע. את המחיר הזה משלמים כולנו, במחירי חשמל הגבוהים בכ‭10%-‬ מהמחיר שניתן היה לקבל לו חברת החשמל לא העסיקה ‭2,000‬

עובדים שאינם תורמים דבר ובמסים ובאגרות לגופים ממשלתיים.

זכות ההתארגנות של עובדים היא זכות יסוד שאין לערער אליה, ולוועדי עובדים הראויים לשמם יש תרומה גדולה ליחסי עבודה הוגנים ולחברה מתוקנת. אבל ועדים "חזקים“ דוגמת הרכבת, הנמלים וחברת החשמל הם גידולים סרטניים המכריתים כל תקווה לצדק חברתי וכלכלי.

הכתבה הועתקה מהאתר: https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/16/ART2/337/671.html

close

הרשמו עכשיו לניוזלטר שלנו!

אנחנו לא שולחים ספאם! למידע נוסף ניתן לקרוא את מדיניות הפרטיות שלנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים קשורים

הסכם קיבוצי במגזר המנהלי של אל על: "עוד צעד לעבר חזרה לשגרה"

איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, ועד עובדי המגזר המנהלי והנהלת חברת אל על חתמו על הסכם קיבוצי לכ-2,000 עובדי המגזר המנהלי. לפי ההסכם, יקבלו העובדים תוספת שכר בחודשי הקיץ בהתקיים תנאים שנקבעו בהסכם בנושא שעות העבודה.

כמו כן סוכם על תוספות לשכר בהתאם לותק ותוספת שכר בגין פריון שבוטלה בתקופת הקורונה, תוחזר בשתי פעימות שיסתיימו עד תחילת 2023.

קרא עוד »

שיפור בשכר ובתנאי העסקה: הסכם לעובדי התחזוקה באל על

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד: "אני מברך על ההבנות ועל ההסכם שנחתם. אני מודה ליו"ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי, מנכ"לית אל על, יו״ר מועצת העובדים שרון בן יצחק ולכל העוסקים במלאכה שיודעים פעם אחר פעם להביא את החברה למערכת יחסי עבודה טובה ופורה. חשוב שאל על תהיה חברה חזקה ויציבה ותעוף אל על".
יו"ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי: "ההסכם עושה צדק עם ציבור עובדים ייחודי בעיסוקו אשר גילה אחריות יתרה במשבר התעופה שפקד את העולם בכלל ואת ענף התעופה בישראל בפרט. עובדי התחזוקה באל על נשאו על גבם באחריות רבה את תחזוקת המטוסים בתת כוח אדם ובשעות לא שגרתיות".

קרא עוד »

עשרות מיליוני שקלים מרווחי התעשייה האווירית יוענקו לעובדי החברה

עשרות מיליוני שקלים מרווחי התעשייה האווירית יוענקו לעובדי החברה, בהנחיית היו"ר עמיר פרץ. לדבריו היו"ר העובדים שותפים להצלחות, שאפשרו לתעשייה האווירית להעניק דיבידנד למדינה, ולכן

קרא עוד »